annuleringsverzekeringWat is een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering biedt dekking als je reis toch niet doorgaat of voortijdig moet worden afgebroken. Hierbij kunt u denken aan ziekte of overlijden van naaste verwanten. Maar ook ontslag bij een vaste aanstelling of een scheiding kan een reden zijn voor een annulering. Je krijgt de reissom dan geheel of gedeeltelijk retour van de verzekeraar. Sinds april 2016 zijn reisorganisaties vrij in het bepalen van annuleringskosten. Die moeten van tevoren wel bekend zijn gemaakt. Annuleren kort voor vertrek zonder annuleringspolis kost je doorgaans het grootste deel van de reissom.

 

Dekkingen

Een annuleringsverzekering vergoedt de reissom als een in de voorwaarden genoemde gebeurtenis zich voordoet. De verschillen in dekkingen kunnen bij verzekeraars groot zijn. Zo vergoedt de ene verzekeraar het overlijden van een huisgenoot of huisdier wel, en andere verzekeraar niet of deels. Maar een ernstig ongeval van je neef of nicht (derdegraads familie) is bij de meeste verzekeraars niet gedekt.

 

Garantie-annulering

Een aantal verzekeraars bieden een zogenaamde garantie-annulering tegen meerprijs. Dit houdt in dat je bijv. bij een ziekenhuisverblijf of voortijdige terugkeer naar huis, niet een evenredig deel, maar het volledige reissom terug krijgt. Hier betaal je wel extra premie voor! Dit kan weer per verzekeraar enorm verschillen.

 

Wel of geen annuleringsverzekering nemen?

Deze afweging zul je zelf moeten maken, maar je kan je altijd afvragen of de kosten van de premie het risico waard zijn? Daarnaast krijg je niet altijd het (gehele) bedrag terug, dit is afhankelijk van de voorwaarden en aard van de annulering. Als je vooraf je reis annuleert, krijg je tot vlak voor vertrek vaak nog een deel van je geld van de reisorganisatie terug. Bij goedkope reizen of korte termijn reizen is het te overwegen om het annuleringsrisico zelf te dragen. Annuleringsverzekering bij een dure en/of verre reis is wel aan te raden!

Annuleringsverzekering nodig? KLIK HIER