Onbezorgd op reis met vaccinaties!

Voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt, is het raadzaam om je te informeren over mogelijke vaccinaties. Misschien sta je er niet snel bij stil, maar een muggenbeet tijdens je vakantie kan grotere gevolgen hebben, dan je verwacht. Als je wordt gestoken in een (sub)tropisch gebied, dan heb je kans om knokkelkoorts op te lopen! Je wilt natuurlijk lekker genieten op je vakantie, zonder het ergste te vrezen! Lees daarom onze nuttige tips over reisvaccinaties en ga goed voorbereid op vakantie!

Vaccinatie, wat is het?

Reisvaccinaties beschermen reizigers tegen infectieziekten. Het doel van de vaccinatie is om je immuunsysteem te versterken. Je lichaam krijgt antistoffen en die activeren zich tegen een eventuele ziekteverwekker, waarvoor het vaccin voor bedoeld is. Het vaccin is voorzien van kleine deeltjes van de ziekteverwekker, die je lichaam zal onderscheppen als een  indringer. Je lichaam zal hier gelijk op inspelen en antistoffen aanmaken om de virus of bacterie te herkennen en te bestrijden. Zo’n vaccins bestaat dus uit een geïnactiveerd virus, die inactief is geworden en hierdoor je niet meer ziek van kan worden. Er zijn ook vaccins die over het algemeen levenslange bescherming bieden, het virus is dan zodanig verzwakt dat het je niet meer ziek kan maken. Ook zijn er vaccins die gebruik maken van toxines van bacteriën. Kinderen onder de 15 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans om bijvoorbeeld ernstige vorm van knokkelkoorts op te lopen. Het is daarom van essentieel belang om de preventieve maatregelen strikt toe te passen.

Ben ik te laat met inentingen ?!

Je begrijpt natuurlijk dat je soms ruim op tijd moet zijn, om goed gevaccineerd op reis te gaan. Maar geen nood, in bijna alle gevallen is het beter om ‘te laat’ te vaccineren, dan helemaal niet vanwege de gezondheidsrisico’s die je anders loopt. Wel is het een regel om juist ruim 6 weken voor vertrek te checken, welke inentingen voor jouw vakantie nodig zijn. Hierbij zijn een paar dingen belangrijk om rekening mee te houden: reisbestemming, verblijfsduur, activiteiten die je wilt gaan doen, je huidige gezondheid en leeftijd.

Goed om te weten

  • Kids onder 16 jaar?  Toestemming van ouder of voogd nodig voor reizigersadvies en -vaccinaties
  • Griepverschijnselen?  Haal de vaccinatie op een ander moment
  • Prikangst? Altijd melden aan verpleegkundigen, zij weten immers hier goed mee om te gaan
  •  In bezit van vaccinatieboekje? Vaccinatieboekje van het Rijksvaccinatieprogramma, consultatiebureau of militair vaccinatieboekje mee nemen
  • Gebruik van medicijnen? Neem je voorgeschreven medicijnen mee!
  • Bestemming? Beschrijving van je reis (eventuele route en activiteiten)
  • TIP! Voor advies kunt u terecht bij de GGD, vaccinatiebureau of je huisarts

Reisverzekering

Zorg ook voor een goede reisverzekering, zodat je bij problemen direct contact kan opnemen met de alarmcentrale en/of de reisarts. Als je naar het buitenland gaat, moet je ook goed opletten welke vaccinaties vergoedt worden vanuit jouw verzekeraar.

Ejoy your stay!